Różnica między kwasami tłuszczowymi OMEGA 3 i 6

Kwas linolowy i arachidonowy to kwasy tłuszczowe OMEGA 6, które sprzyjają tworzeniu się skrzepów krwi.
Kwas alfa-linolenowy to kwas OMEGA 3 zmniejszający krzepliwość krwi.
Niezbędna jest równowaga między kwasami tłuszczowymi Omega 6 i 3.







Produkty zawierające kwas linolowy (Omega 6):
  • orzechy
  • nasiona
  • zboża
  • rośliny strączkowe
  • większość owoców i warzyw
  • produkty zwierzęce

Produkty zawierające kwas arachidonowy (Omega 6):
  • mięso zwierząt
  • nabiał
  • jaja
  • orzeszki ziemne
  • wodorosty nori

GLA = kwas gamma-linolenowy (Omega 6), to kwas tłuszczowy syntetyzowany z kwasu linolenowego
Dzienne zapotrzebowanie: 150-350 mg
10 gr spiruliny = 131 mg GLA
Proces przekształcania przebiega nieprawidłowo u osób z problemami naczyniowymi

Produkty zawierające GLA (Omega 6):
  • mleko matki
  • spirulina
  • oleje: z nasion wiesiołka, czarnej porzeczki i ogórecznika
  • nasiona: klonu, jaworu i pokrewnych drzew

Produkty zawierające kwas alfa-linolenowy (Omega 3):
  • siemię lniane
  • nasiona chia (inaczej szałwia argentyńska lub hiszpańska)
  • nasiona dyni
  • orzechy włoskie
  • produkty sojowe
  • warzywa ciemnozielone

Kwas alfa-linolenowy przekształca się w EPA i DHA (te ostatnie wspierają się w odnowie naczyniowej, DHA odpowiada za mózg i zdolność uczenia się

Produkty zawierające EPA i DHA (Omega 3):
  • ryby = łosoś, sardynka, tuńczyk, pstrąg jeziorny, węgorz, sardela, sardynka europejska, ryba maślana
  • mleko matki
  • większość węży
Opracowano na podstawie rozdziału Oleje i tłuszcze Paul Pitchford "Odżywianie dla zdrowia" str.196-229

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz