Kwas alfa-linolenowy to kwas OMEGA 3 zmniejszający krzepliwość krwi.
Niezbędna jest równowaga między kwasami tłuszczowymi Omega 6 i 3.
Produkty zawierające kwas linolowy (Omega 6):
- orzechy
- nasiona
- zboża
- rośliny strączkowe
- większość owoców i warzyw
- produkty zwierzęce
Produkty zawierające kwas arachidonowy (Omega 6):
- mięso zwierząt
- nabiał
- jaja
- orzeszki ziemne
- wodorosty nori
GLA = kwas gamma-linolenowy (Omega 6), to kwas tłuszczowy syntetyzowany z kwasu linolenowego
Dzienne zapotrzebowanie: 150-350 mg
10 gr spiruliny = 131 mg GLA
Proces przekształcania przebiega nieprawidłowo u osób z problemami naczyniowymi
Produkty zawierające GLA (Omega 6):
- mleko matki
- spirulina
- oleje: z nasion wiesiołka, czarnej porzeczki i ogórecznika
- nasiona: klonu, jaworu i pokrewnych drzew
Produkty zawierające kwas alfa-linolenowy (Omega 3):
- siemię lniane
- nasiona chia (inaczej szałwia argentyńska lub hiszpańska)
- nasiona dyni
- orzechy włoskie
- produkty sojowe
- warzywa ciemnozielone
Kwas alfa-linolenowy przekształca się w EPA i DHA (te ostatnie wspierają się w odnowie naczyniowej, DHA odpowiada za mózg i zdolność uczenia się
Produkty zawierające EPA i DHA (Omega 3):
- ryby = łosoś, sardynka, tuńczyk, pstrąg jeziorny, węgorz, sardela, sardynka europejska, ryba maślana
- mleko matki
- większość węży
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz