Wołowina z pieczarkami

Składniki:
udziec wołowy (sł)
pieczarki (sł)
kminek (sł)
sól (sn)
pieprz czarny (o)
czosnek - 4 ząbki (o)
musztarda - najlepiej francuska (o)
sok z cytryny (k)
koperek świeży (k)
tymianek (g)
kurkuma (g)

naczynie żaroodporne
rękaw do pieczenia


Receptura:
Zaprawa na noc:
namoczyć wołowinę przez 24 h w wódce i wodzie (1 porcja wódki na 2 porcje wody)

Uwaga: mięso nie jest wskazane osobom z nadmiarem czyli większości z nas :) Ja je jem bo lubię a ponadto Anna Ciesielska twierdzi, że żyjemy w takim a nie innym klimacie i mięso powinniśmy jeść.


  • (sł) wołowinę przełożyć z zaprawy do rękawa
  • (o) do smaku pieprz czarny
  • (sn) do smaku sól
  • (k) sok z 1/2 cytryny
  • (g) oprószyć tymiankiem
  • (sł) obłożyć pociętymi wcześniej pieczarkami,
  • (o) ponownie użyć pieprzu czarnego lub innej przyprawy z elementu Metalu
  • (sn) osolić delikatnie pieczarki
  • (k) posypać ciętym świeżym koperkiem - może być natka z pietruszki
  • (g) oprószyć 1/2 łyżeczką kurkumy
  • (sł) delikatnie posypać kminkiem 
  • (o) przecisnąć czosnek przez praskę, rozsmarować 3 łyżeczki musztardy
  • (sn) delikatnie osolić
  • (k) ponownie polać łyżeczką soku z cytryny
  • (g) ponownie delikatnie oprószyć tymiankiem
Całość zapiekać w temp 150-180 stopni C przez 3 godziny. Kroić bezpośrednio przed podaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz