Babka kartoflana

Składniki:

(sł) 2 kg ziemniaków, 2 jaja
(o) 2 cebule, 1 łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
(sn) pętko kiełbasy podwawelskiej, 1łyżka soli
(k) garść natki pietruszki
(g) 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki tymianku

RECEPTURA:

(sł) ziemniaki dobrze umyć, nie obierać. Ja przepuszczam przez sokowirówkę a niezmielone końcówki drobno kroję nożem i mieszam razem. Moja mama trze na tarce. Można użyć też maszynki do mielenia mięsa. W każdym razie, mieszam suchą część masy ziemniaczanej razem z sokiem. Dodaję jajka i wszystko mieszam drewnianą łyżką.
(o) cebulę przygotuj dużo wcześniej, tak żeby wystygła. Po wystygnięciu dodaj do masy ziemniaczanej wsypując imbir i pieprz
(sn) kiełbasę, podobnie jak cebulę przygotuj wcześniej, pokrój kiełbasę drobno i usmaż na suchej patelni do momentu aż wysmażysz cały tłuszcz. Możesz też nie dodawać kiełbasy. Po wystygnięciu dodaj do masy ziemniaczanej razem z solą
(k) dodaj natkę pietruszki
(g) dodaj kurkumę i tymianek
Piecz przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz