Cytryna i jej właściwości

Cytryny posiadają ochładzającą naturę termiczną, smak bardzo kwaśny i ściągający a działają bardzo odkażająco. Szczególnie polecane są dla osób jedzących dużo tłuszczów i białek.

Zalet jest całe mnóstwo więc wymienię jej po kolei: 
  1. niszczy bakterie gnilne
  2. działa odkażająco, przeciwbakteryjnie oraz rozpuszcza śluz
  3. wspomaga wydzielanie żółci w wątrobie
  4. poprawia wchłanianie minerałów
  5. oczyszcza krew  oraz rozrzedza gęstą, słabo krążąca krew i wzmacnia kruche naczynia krwionośne
  6. łagodzi wzdęcia żołądka oraz ogólną niestrawność
  7. zwiększa produkcję płynów organicznych
Kto nie może używać?
  • osoby z chorobą wrzodową żołądka lub nadmiarem kwasów żołądkowych
  • osoby z oznakami osłabienia krwi (blada cera, bezsenność, irytacja i szczupłe)
Jak stosować?
  • sok z cytryny rozcieńczony z wodą stosowany jest do łagodzenia skutków gorąca późnego lata
  • zewnętrznie do leczenia owrzodzeń, zmiękczania i zmniejszania odcisków, do pozbycia się swędzenia po ukąszeniach owadów
  • jako oczyszczający płyn do przemywania oczów: 1 kropla połączoną z ciepłą wodą
  • skórka cytrynowa (tak jak grejpfrutowa) silniejsze niż sok zdolności poruszenia Qi śledziony a działanie skórki limonki skierowane jest na wątrobę
  • zacznij od 1-3 cytryn dziennie i zwiększaj ich liczbę w zależności od potrzeb - osoby krzepkie mogą dojść nawet do 9-12 cytryn dziennie. Ja spożywam ciepłą wodę z domieszką soku z cytryny, czasem dodaję miód.
Ciekawostki dotyczące cytrusów:
  • limonki uprawiane są przy użyciu mniejszej ilości chemikaliów niż cytryny
  • zawartość kwasu cytrynowego w limonkach i cytrynach jest od 4-6 razy większa niż w pomarańczach i co najmniej 3 razy większa niż w grejpfrutach a kwas cytrynowy rozrzedza krew


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz