Hummus

Składniki:
(sł) 2 filiżanki ugotowanej ciecierzycy, 1/4 filiżanki masła sezamowego (tahini), 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek lub oleju lnianego (osobiście preferuję lniany)
(o) 1 zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta chilli lub pieprzu cayenne
(sn) sól morska do smaku
(k) 6-8 łyżek soku z cytryny
(g) 1/2 łyżeczki tymianku



Receptura:
(sł) utrzeć ciecierzycę z masłem sezamowym oraz z olejem
(o) dodać czosnek ze szczyptą chilli lub pieprzu cayenne
(sn) dodać sól morska do smaku
(k) dodać 6-8 łyżek soku z cytryny
(g) dodać 1/2 łyżeczki tymianku
Utrzeć całość na pastę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz