JAK PRZYGOTOWAĆ: masło sklarowane (GHEE)

Filtrowanie
Masło po filtrowaniu

(sł) dowolna ilość masła extra o zawartości tłuszczu co najmniej 82%

  • masło włożyć do garnka. Ja używam garnka do gotowania mleka. 
  • wstawić na najmniejszym ogniu. 
  • i tak przez 50 minut podgrzewać. 
  • na koniec przecedzić przez gazę. 
  • przechowywać przez ok. 3 m-ce w lodówce w szklanych słoikach.
Osad na dnie garnka
Osad na gazie
Zwróćcie uwagę na zdjęcia. Zarówno w garnku, jak i na sitku doskonale widać wszelkie nieczystości, które zostały usunięte w procesie klarowania masła.

2 komentarze:

  1. Witam,
    Mało precyzyjny ten przepis. I jak widzę, masło klarowane jest nieprawidłowo przygotowane...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. jeżeli posiadasz Impresjo stosowniejszy przepis to poproszę, ja powtarzam za Paulem Pitchwordem. Według mnie wychodzi przednie, przynajmniej widać różnicę w nieczystościach, przepis miał być prosty. Nie zepsuło się, stało bardzo długo w lodówce.
    Źródło: str 223-224 "Odżywianie dla zdrowia"

    OdpowiedzUsuń