SUPERPOKARM: Miód

Miód to nic innego jak nektar kwiatowy przetworzony w żołądkach pszczół i aż w 86% składa się z mieszaniny glukozy i fruktozy. Najsłodszym z miodów jest mój ulubiony miód rzepakowy. W moich przepisach używam głównie miodu rzepakowego ale możecie śmiało zastępować go innymi. Pamiętajcie tylko o intensywności smaków miodów ponieważ mogą one zmienić zdecydowanie smak potraw, szczególnie dotyczy to miodu gryczanego oraz miodu spadziowego.
  • w przeciwieństwie do cukru miód nie zaburza równowagi mineralnej organizmu
  • jest to jeden z produktów nawilżających suchość (yang)
  • surowy miód powinien zastąpić cukier w diecie osób z nadwagą, w ogóle należny wyeliminować biały cukier. Dlaczego? Pod wpływem przetrawienia miód zmienia przemianę na ostrą co jest korzystne dla utraty wagi dlatego miodu nie należy podgrzewać w trakcie diety
  • pyłek pszczeli a także surowy miód, który również zawiera pyłek pszczeli leczą katar sienny oraz alergie
  • cukier oraz inne dobrej jakości nierafinowane węglowodany to źródło energii dla wszystkich funkcji organizmu
  • pomaga w budowie prawidłowej śluzówki ale nadmiar smaku słodkiego niszczy tę śluzówkę
  • w postaci herbatki miodowo-imbirowej pozwala walczyć z ograniczaniem nadmiarem soli w organizmie. Gdy zdecydujesz się na odstawienie soli a poczujesz chęć zjedzenia czegoś słonego zrób sobie herbatkę miodowo-imbirową
  • działa odtruwającą na wątrobę, jeżeli chcesz wzmocnić tę funkcję wymieszaj surowy miód z octem z cydru jabłkowego
Choroby i dolegliwości, które leczy miód:
  • wrzody żoladka
  • ropiejące rany
  • wysokie ciśnienie krwi
  • zaparcia
  • łagodzi podrażnienia po oparzeniach
  • alkoholizm - łagodzi objawy
  • przepracowanie i wyczerpanie
  • zaburzenia miesiączkowania
  • łagodzi wpływ nadmiary słonego i tłustego w diecie
  • surowy miód łagodzi nadmiar śluzu w organizmie (kater sienny, alergie)
Ile i jak stosować?
Polscy pszczelarze zalecają całkiem spore ilości miodu. Ostatnio na stronie jakiegoś pszczelarza czytałam, że nawet zaleca do 13 łyżeczek dziennie. W TCM zaleca się rozpuścić 1-3 łyżki miodu w wodzie lub innym ciepłym płynie i w tej oto formie zażywać.


UWAŻAJ
  • nadmiar smaku słodkiego upośledza organizm, który albo potrzebuje więcej białka albo chce jeszcze więcej i więcej cukru
  • nadmiar niszczy śluzówkę
O rodzajach miodu doczytajcie proszę tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz