JAK PRZYGOTOWAĆ: mleko sojowe


Składniki:
(sł) soja
(sł) 2 łyżki wiórków kokosowych 
(sn) zimna woda do namoczenia oraz 8 szklanek zimnej wody do zalania czystej soi
RECEPTURA:
Namocz szklankę soi na noc.
Rano wypłucz soję, dodaj 2 łyżki wiórków kokosowych, zalej 8 szklankami przefiltrowanej zimnej wody. Całość rozdrobnij w blenderze. Do mojego dzbanka nie zmieściła się całość wody. Zalałam soję 4 szklankami wody a resztę wody wlałam do garnka. Po zmieleniu zmieszałam obie części.
Całość podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu aż się podniesie. skrop wówczas zimną wodą. Calośc skrapiaj jeszcze dwukrotnie.
Na koniec przecedź przez sitko. Oddziel serek, z którego możesz wykonać pyszny deser z prażonym sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz