Pieczone ziemniaczki lub frytki


Składniki:
(sł) 3 ziemniaki, olej z winogron
(o) kolorowy pieprz
(sn) sól morska
(k) natka pietruszki
(g) tymianek do smaku






RECEPTURA:
wyścielić blachę papierem do pieczenia
(sł) dobrze umyć ziemniaki i pokroić w 8-semki, odcedzić i równomiernie rozłożyć na papierze, za pomocą pędzelka wierzch ziemniaków posmarować olejem winogronowym
(o) oprószyć równomiernie kolorowym pieprzem
(sn) 
oprószyć równomiernie solą morską
(k) oprószyć równomiernie natką pietruszki
(g) delikatnie posypać tymiankiem


UWAGA NR 1!
Zdecydowanie zdrowsze a według mnie również smaczniejsze są pieczone bez oleju


UWAGA NR 2!
Polecam słodkie ziemniaki przygotowane zgodnie z powyższym przepisem i również bez oleju

UWAGA NR 3!
przeczytajcie poniżej komentarz Danuty, ja dodaję w kwaśnym zazwyczaj natkę pietruszki bo wyjątkowo mi smakuje :)


piec ok 30 min przed podaniem w temp. 180 stopni Celsjusza

1 komentarz:

  1. Do potrawy w smaku kwaśnym proponuję dodać zamiast lub również bazylii. Lepiej równoważy słodki smak ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń