Soja

Pitchford twierdzi, że soja należy do przemiany słodkiej o naturze ochładzającej. Hmmm, do tej pory uważałam, że soja należy do przemiany słonej. Wydaje mi się, że tak było na którejś z tablic szeregujących produkty w przemianach. Muszę to zmienić zarówno na tablicach w kuchni, jak i w przepisach. Już znalazłam to Anna Ciesielska wprowadziła mnie w błąd( str 227 Filozofia zdrowia).
Dlaczego stała się popularna?
  • zawiera więcej białka niż mleko
  • zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega 3
  • nie zawiera cholesterolu
Soja korzystnie wpływa m.in. na:
  • na jelito grube
  • uzupełnia niedobory w nerkach
  • oczyszcza serce i naczynia krwionośne
  • poprawia krążenie krwi
  • pomaga cukrzykom przywrócić prawidłowe funkcjonowanie trzustki
  • poprawia wzrok
  • działa moczopędnie
  • obniża gorączkę
  • odtruwa organizm
  • wzmaga produkcję mleka u matek karmiących
  • stosowana w leczeniu zawrotów głowy, wyprysków skórnych,  zaparć, obrzęków, zatruć pokarmowych
  • chroni przed miażdżycą, zespołem napięcia przedmiesiączkowego, osteoporozą, powikłaniami menopauzalnymi
UWAGA 1. Soja musi zostać dobrze ugotowana. W przeciwnym razie jest ciężkostrawna. Jak każde strączkowe warzywo najlepiej gotować ją z dodatkiem algi kombu. Podobnie jak w przypadku produktów z mleka krowiego najlepiej dziala na układ pokarmowy w wersji sfermentowanej: tempeh, tofu, misu i jako sos sojowy.
UWAGA 2. Należy jeść soję z innymi produktami ponieważ jest silnie wychładzająca i może osłabić funkcjonowanie nerek i nadnerczy. Oznacza to, że jeśli podajesz w nadmiernych ilościach soję dziecku to możesz osłabić jego wzrost. Szczególnie wychładzające jest tofu. Tofu należny więc jeść w wyjątkowo małych ilościach.

Kiełki soi są moczopędne i wykorzystuje się je w leczeniu skurczów, artretyzmu, zastoju pokarmu, kaszlów będących objawami gorąca (żółty nalot na języku, żółty śluz, skąpe oddawanie moczu o żółtej barwie).

Przepis na mleko sojowe znajdziecie tu.

Nadmiar soi szkodzi ponieważ soja jest silnie kwasotwórcza a długotrwałe jej spożywanie może prowadzić do powstania wola tarczycy. To ostatnie wynika z tego, że soja, podobnie jak pozostałe warzywa strączkowe zawiera tioglikozydy, związki chemiczne upośledzające pracę tarczycy. Soja jest też produktem wysoko alergennym. Uważaj więc na swoje dziecko jeżeli zdecydujesz się podać mu soję lub produkty sojowe.
Z artykułu na Wikipedii: w związku z dużą zawartością fitoestrogenów soja jest podejrzewana o zmniejszanie poziomu testosteronu u mężczyzn oraz o pogarszanie ich płodności już w dzieciństwie.

Przepisy na produkty z soi:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz