Wołowina w sosie cebulowo-kwaśnym


Składniki:
(sł) wołowina, olej winogronowy,
(o) korzeń świeżego imbiru, czarny pieprz, czosnek, 1 cebula
(sn) sól morska, garść grzybów mung, garść alg np. hijiki, 1 łyżka sosu sojowego
(k) zielenina: liście rzepy (fakultatywnie), natka pietruszki, zielony koperek
(g) wódka lub spirytus lub czerwone wino wytrawne, tymianek

RECEPTURA:

Marynata do wołowiny
(sł) dokładnie myjemy wołowinę i wkładamy do miseczki wysokiej a wąskiej tak żeby płyn, którego dolejemy zakrył cały kawałek mięsa, posypujemy 1 łyżeczką kminku
(o) dodajemy 4 plastry świeżego imbiru i świeżego czarnego pieprzu
(sn) dodajemy 1 łyżkę soli morskiej, 
(k) dodać liście rzepy (zamiast rzepy można dodać świeży koperek lub pietruszkę. Dodałam liście rzepy bo mam ich dużo a zjeść ich nie zjem)
(g) zalać alkoholem, ja zalałam wódką. Można zalać wytrawnym winem lub spirytusem
wstawiamy do lodówki na noc



Gotowanie wołowiny


(g) zagotować wodę, dodać 1 łyżeczkę tymianku
(sł) włożyć oczyszczoną z marynaty wołowinę (najlepiej odsączyć mięso na sitku a ręką zdjąć liście)
(o) dodać 6 ząbków czosnku: razem z łupiną, przed wrzuceniem czosnek najlepiej rozbić młotkiem do kotletów
(sn) dodajemy 1 łyżkę soli morskiej,
(k) dodać liście rzepy (zamiast rzepy można dodać świeży koperek lub pietruszkę. Dodałam liście rzepy bo mam ich dużo a zjeść ich nie zjem)
gotuj ok 3 godzin



Przygotowanie sosu
(sł) rozgrzać patelnię, dodać ok 5 łyżek oleju winogronowego
(o) pokroić 1 cebulę, wrzucić na rozgrzany olej i dusić pod przykryciem aż nabierze brązowego koloru
(sn) równomiernie posypać cebulę solą, dodać przygotowane wcześniej drobno pokrojone grzyby mung (zgodnie z opisu na torebce. Zazwyczaj namaczasz je przez 15 minut w ciepłej wodzie, po 15 minutach gotujesz je przez 10 minut w tej samej wodzie)
(k) dodać 1 łyżkę pokrojonego koperku
(g) dodać 1 łyżeczkę tymianku, można dodatkowo dodać majeranek



(sł) dodać pokrojoną w plastry ugotowaną i odcedzoną wołowinę
(o) posypać do smaku pieprzem i imbirem
(sn) dodać przygotowane wcześniej algi (Ja dodałam hijiki) oraz 1 łyżkę sosu sojowego
(k) dodać 1 łyżkę soku z cytryny oraz posiekaną natkę z pietruszki
(g) dodać jeszcze raz 1 łyżeczkę tymianku
całość dusić pod przykryciem ok. 10 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz