Zupa śniadaniowa sezamowa

Składniki:
(g) 1,5 l wrzątku, 1 łyżeczka kurkumy, 5 łyżek prażonego ziarna sezamu
(sł) 2 łyżki kaszy jaglanej, 1 łyżeczka masła sezamowego, miód do smaku
(o) 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, 3 łyżki płatków owsianych i 1 łyżka otrębów owsianych
(sn) 1  szklanka mleka sojowego
(k) 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka  kuskusu


RECEPTURA:
Zacznij od uprażenia ziarna sezamu na teflonowej patelni
(g) zagotować wodę, dodać kurkumę
(sł) wsypać kaszę jaglaną i dodać masło sezamowe
(o) dodać płatki owsiane, otręby i świeżo starty imbir
(sn) dodać 1/2 szklanki mleka sojowego
(k) dodać sok z cytryny
 
(g) dodać prażone ziarna sezamu
(sł) dodać miód

(o) dodać suszony imbir
(sn) dodać 1/2 szklanki mleka sojowego
(k) dodać kuskus
gotować 5-10 minut. Na koniec zmiksować. Wychodzi pyszny żółty krem.
 
Jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis Anny Ciesielskiej pochodzący z książki "Filozofia zdrowia". Dodaję więcej kurkumy ponieważ korzystnie wpływa na regenerację wątroby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz