Ciasto dyniowe

Składniki:
(sł) 4 jajka, 0,5kg ugotowanej dyni, 3 łyżki miodu, 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
(o) 1/2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka świeżo roztartych goździków,
(sn) 1/2 łyżeczki soli morskiej,
(k) 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
(g) 10 łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej, 1 łyżeczka kurkumy
mała blacha do pieczenia,
papier do pieczenia




RECEPTURA:
najpierw ugotuj dynię, odcedź ją i wystudź

(sł) ubij białka, dodaj żółtka, miód oraz mąkę ziemniaczaną, stopniowo dodawać ugotowaną dynię
(o) dodaj imbir i goździki
(sn) dodaj sól,
(k) 1dodaj sodę oczyszczoną,
(g) dodaj kurkumę i mąkę razową żytnią

Piecz w blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz