Gruszka

Gruszki mają naturę techniczną ochładzająca, smak słodki i lekko-kwaśny.

Właściwości gruszek:
  • usuwają gorąco z płuc i nadmiar śluzu,
  • łagodzą kaszel,
  • nawilżają organizm,
  • gaszą pragnienie spowodowane nadmiarem gorąca,
Gruszki leczą:
  • cukrzycę, 
  • zranienia skóry, 
  • zaparcia, 
  • utratę głosu, 
  • zapalenia i zablokowania pęcherzyka żółciowego.
Kto powinien uważać na gruszki:
  • osoby ze słabym trawieniem (luźne, wodniste stolce),
  • osoby z oznakami zimna,
  • osoby z nabrzmiałym, bladym językiem,
  • kobiety w ciąży bo nadmiar gruszek może zaburzyć rozwój płodu i doprowadzić do poronienia.
Kto szczególnie powinien spożywać gruszki:
  •  starsi ludzie z nadciśnieniem tętniczym ponieważ w gruszkach występują komórki kamienne, czyli twarde cząstki miąższu wielkości ziarenek piasku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz