Kapusta kiszona

Właściwości kapusty kiszonej bez soli:
  • produkt regenerujący układ pokarmowy
  • równoważy funkcje wydzielnicze żołądka
  • pomaga w wytwarzaniu enzymów i witamin
  • wzmacnia trzustkę
  • poprawia trawienie tłuszczów
  • utrzymuję równowagę kwasowo-zasadową organizmu
  • wzmacnia system odpornościowy i nerwowy
  • pobudza wytwarzanie krwi
 Jak jeść?
zacznij od 1 łyżki do każdego posiłku aż dojdziesz do 4 łyżek do każdego posiłku

UWAGA! Sam zrób kapustę kiszoną. Będziesz miał wówczas pewność, że nie kupujesz kapusty z cukrem i z solą.

Jak przygotować kapustę kiszoną w domu?
Pamiętam z dzieciństwa ogromną zieloną beczkę, w której mama przygotowywała kapustę na zimę.Teraz już tego nie robi. Zastanawiam się czy ma jeszcze szatkownicą. A więc telefon w dłoń :D

Wersja I kapusta kiszona z solą
  1. zmiel lub poszatkuj kapustę
  2. włóż do stalowego wiadra lub do stalowej miski i przyciśnij deską tak aż puści sok
  3. przełóż do glinianego garnka, dodaj sól
  4. wierzch wyłóż świeżymi liśćmi kapusty
  5. przygnieć liście
  6. na wierzch połóż największy talerz i przyciśnij go kamieniem. UWAGA! Sok nie powinien wypływać ponad fermentujące warzywa
  7. przechowuj w temperaturze pokojowej i regularnie wietrz pomieszczenie
  8. po 5-7 dniach wyrzuć stare liście kapusty i spleśniałą sfermentowaną kapustę z wierzchu
  9. przełóż kapustę do słoików i trzymaj w lodówce przez 4-8 miesięcy
Wersja II kapusta kiszona bez soli
  1. zmiel kapustę bo musi puścić sok a w związku z tym, że nie używamy soli ten krok jest niezbędny
  2. włóż do stalowego wiadra lub do stalowej miski i przyciśnij deską tak aż puści sok
  3. przełóż do glinianego garnka
  4. wierzch wyłóż świeżymi liśćmi kapusty
  5. przygnieć liście
  6. na wierzch połóż największy talerz i przyciśnij go kamieniem. UWAGA! Sok nie powinien wypływać ponad fermentujące warzywa
  7. przechowuj w temperaturze pokojowej i regularnie wietrz pomieszczenie
  8. po 5-7 dniach wyrzuć stare liście kapusty i spleśniałą sfermentowaną kapustę z wierzchu
  9. przełóż kapustę do słoików i trzymaj w lodówce przez 4-8 miesięcy

za Paul Pitchford "Odżywianie dla zdrowia" str 718, 670

2 komentarze:

  1. w jaki sposób mielisz kapustę na ten przepis bez soli? (btw w przepisach podałaś odwrotnie, tam gdzi ejest wersja bez soli, piszesz, żeby dodać sól :) )

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję. Poprawione. Mikserem rozdrabniam

    OdpowiedzUsuń