Smak słony: pasta miso

Właściwości pasty miso:
  • smak słony,
  • natura termiczna ochładzająca,
  • miso = pasta ze sfermentowanej soi,
  • zawiera zestaw białek, aminokwasów i witaminy B12 podobny do tych występujących w mięsie,
  • ponadto jako produkt fermentowany zawiera zestaw kultur bakterii,
  • wytwarza w organizmie środowisko alkaliczne,
  • wspiera układ odpornościowy,
  • leczy choroby popromienne zatem wskazana przy wszelkich naświetlaniach,
  • zwróć uwagę na zdjęcie, pasta miso jest na nim zapakowana w plastikowy worek a miso potrafi absorbować toksyny z takich opakowań dlatego staraj się kupować miso w szklanych pojemnikach, a jeżeli już kupisz  w plastiku to po przyniesieniu do domu przełóż do słoika a części przylegające do foli po prostu wyrzuć,
  • nie gotuj, dodawaj na sam koniec by nie zabić kultur bakterii.
Rodzaje miso i kiedy je kupować:
  • ciemniejsze  - dłużej fermentowane - polecane na chłodniejsze klimaty,
  • jaśniejsze - krócej fermentowane - polecane na cieplejsze klimaty,
  • czerwone i fermentowane umiarkowanie - polecane na klimaty umiarkowane lub przez cały rok.
Wątki powiązane:
Źródło: Paul Pitchford "Odżywianie dla zdrowia" str. 582

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz