Pasztet z fasoli jaś

Składniki:
(sł) 2 paczki fasoli jaś, 1 jajko
(o) ugotowana 1 cebula, 2 torebki ugotowanego brązowego ryżu, pieprz kolorowy i imbir do smaku
(sn) solidna garść hijiki
(k) pęczek natki z pietruszki, 1 łyżeczka soku z cytryny
(g) 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka kurkumy



Receptura:
Namocz na noc fasolę. Rano ugotuj ją. 2 godziny gotowania powinny wystarczyć. Wystudź.
Przygotuj hijiki.
Rano ugotuj brązowy ryż. Przed mieleniem powinien być wystudzony.
(sł) zmiel w maszynce do mielenia ugotowaną fasolę, wbij jajko
(o) zmiel w maszynce do mielenia pora, cebulę oraz ryż, dopraw pieprzem i imbirem
(sn) dodaj przygotowane wcześniej hijiki
(k) zmiel w maszynce natkę pietruszki dodaj sok z cytryny
(g) dodaj majeranek, tymianek i kurkumę
Całość dobrze wyrób rękoma i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 1 godzinę lub do momentu pojawienia się twardej skórki na wierzchu w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz