Produkty neutralne


Produkty neutralne a zatem o neutralnej naturze termicznej budują Qi organizmu i to one powinny stanowić podstawę diety każdego człowieka. Bardzo trudno jest odnaleźć w literaturze jednolitą listę dlatego postanowiłam przysiąść chwilę i ją przygotować.

Dla porównania:
  • produkty zimne - redukują nadmiar jang
  • produkty odświeżające - budują krew i soki
  • produkty neutralne - budują Qi organizmu
  • produkty ciepłe - zwiększają jang
  • produkty gorące - eliminują zimno
Poniższa lista zwiera produkty dostępne bez przeszkód w Polsce albo te, których używam w kuchni:

Kasza gryczana
Zboża:
  • gryka - smak słodki,
  • kukurydza, mąka kukurydziana i kasza kukurydziana tzw. polenta - smak słodki,
  • ryż - smak ostry (co do przemiany mam wątpliwości bo raz jest przypisywany do smaku ostrego a raz do słodkiego, zależy od źródła),
  • żyto - smak gorzki,
  • kasza jaglana - smak słodki ,
  • kuskus - smak kwaśny,
  • orkisz - smak kwaśny.





Marchew
Rośliny strączkowe:
  • fasola adzuki - smak słodko-kwaśny,
  • czarna soja - smak słodki,
  • bób - smak słodki,
  • ciecierzyca - smak słodki,
  • soczewica - smak łagodny nieprzyporządkowany do przemian,
  • groch - smak słodki,
  • groszek zielony - smak słodki,
  • fasolka szparagowa - smak słodki.


Ziemniaki
Orzechy i nasiona:
  • nasiona czarnego sezamu - smak słodki,
  • siemię lniane - smak słodki,
  • pistacje - smak słodki, gorzki i lekko kwaśny,
  • nasiona dyni - smak gorzko-słodki,
  • orzechy laskowe - smak słodki,
  • migdały - smak słodki,
  • nasiona słonecznika - smak słodki.
  • nasiona lotosu - smak słodki,
  • orzech ziemny - smak słodki.

Grzyby shiitake
Warzywa:
  • burak - smak słodki, 
  • boćwina - smak słodki,
  • grzyby shiitake - smak słodki,
  • kalarepa - smak ostry, słodki i gorzki,
  • kapusta (zielona i czerwona) - natura termiczna zarówno neutralna jak i lekko ogrzewająca, smak słodki i cierpki,
  • marchew - smak słodki,
  • pietruszka (korzeń) - smak słodki,
  • ziemniak słodki - smak słodki (UWAGA! zwykły ziemniak ma naturę termiczną chłodną a smak słodki),
  • rzepa - smak ostry, słodki i gorzki,
  • kiełki lucerny - smak gorzki,
  • pokrzywa - smak gorzki,
  • sałata - smak bez wyrazu (np. rzymska i cykoria = chłodne i wysuszające),
  • sałata lodowa - smak gorzki.
Owoce:
  • ananas - smak słodko-kwaśny,
  • jeżyny - smak kwaśny,
  • maliny - smak kwaśny,
  • figa - smak słodki,
  • mango - smak słodki i kwaśny,
  • morela - smak słodko-kwaśny,
  • morwa - smak słodki,
  • papaja - smak słodko-gorzki,
  • żółta śliwka oraz  śliwki suszone - smak słodko-kwaśny,
  • truskawka - smak słodko-kwaśny,
  • winogrona - smak słodko-kwaśny,
  • daktyle suszone - smak słodki.


Przyprawy:
  • szafran - smak słodki,
  • wanilia - smak słodki.

Mięsa:

  • wołowina - smak słodki,
  • gęś - smak ostry,
  • indyk - smak ostry,
  • królik dziki - smak ostry,
  • przepiórka - - smak ostry,
  • wieprzowina - smak słony.
Miód
Słodziki:
  • cukier trzcinowy - smak słodki,
  • melasa - smak słodki,
  • miód - smak słodki.






Ryby:
  • karp - smak słony,
  • łosoś - smak słony,
  • okoń - smak słony,
  • pstrąg - smak słony.

Napoje:
  • herbata z głogu - smak kwaśny,
  • herbata czarna - smak gorzki,
  • herbata Pu-Erh - smak gorzki,
  • herbata z lukrecji - smak słodki,
  • sok z winogron - smak słodki.
Produkty mleczne:
  • masło - smak słodki,
  • mleko krowie - smak słodki,
  • ser z krowiego mleka - smak słodki.

Miso

Pozostałe:
  • jajka - smak słodki,
  • grzyb boczniak - smak słodki,
  • grzyb shiitake - smak słodki,
  • grzyby leśne - smak słodki,
  • oliwki - smak słodki, kwaśny i cierpki,
  • miso - smak słony.
 
Źródła:
  1. Wstęp za Barbara Temelie "Odżywianie dla zdrowia" str 102
  2. Paul Pitchford "Odżywianie dla zdrowia" str 519-698
  3. Tabela "Gotowanie 5 Przemian"  - Barbara Temelie 
  4. "Tao Żywienia" Maoshing Ni, Cathy McNease
Doczytaj powiązane wątki:

1 komentarz: