Ryba w omlecie

Składniki:
(sn) 3 kostki mintaja (może być inna ryba), sól drobna,
(k) 1 łyżeczka soku z cytryny,
(g) 1/2 łyżeczki tymianku
(sł) 2 jajka, 3 łyżki masła Ghee,
(o) czarny pieprz do smaku





RECEPTURA:
(sł) rozbić jajka trzepaczką,
(o) dodać pieprz, dalej rozbijać trzepaczką,
(sn) włożyć rybę, delikatnie osolić i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie wymieszać w jajku,
(k) dodać sok z cytryny,
(g) dodać tymianek.

Rozpuścić masło Ghee na patelni i wylać zawartość omleta. W trakcie pieczenia równomiernie podnosić boki omleta. W międzyczasie rozgrzać drugą patelnię z odrobiną masła Ghee i przerzucić na nią podsmażony z jednej strony omlet. Smaży się bardzo szybko to taki fast food wśród moich przepisów.

Alternatywne przygotowanie:
Zapiec omlet w piekarniku przez 15 minut. Dobra propozycja dla osób na diecie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz