Smak ostry - wprowadzenie





Właściwości smaku ostrego:
  • smak o naturze Yang,
  • rozgrzewający i rozpraszający,
  • pobudza krążenie krwi i energii,
  • porusza energię w górę i  na zewnątrz.



Smak ostry leczy:
  • o właściwościach leczniczych roślin z grupy cebulowatych doczytasz tu.
  • pobudza trawienie,
  • rozprasza gazy,
  • rozprasza nagromadzony śluz,
  • chroni i leczy przeziębienie (patrz produkty wywołujące poty)
  • porusza zastój krwi, krążenie i wzmacnia serce,
  • zwalcza pasożyty,
  • wnika do płuc i oczyszcza je ze śluzu,
  • nawilża nerki zwiększając ilość śliny i potu (sprawdź  reakcję u siebie np. po spożyciu imbiru),
  • ogrzewa wyziębione nerki,
  • pomaga wątrobie w stanie zablokowania i osłabienia
Jak ożywać smaku ostrego w porach roku:
  • JESIENIĄ - wzmocnić ilość w potrawach
  • ZIMĄ - j.w.
  • WIOSNĄ - zmniejszyć ilość w potrawach
  • LATEM - j.w.
Kto powinien uważać na smak ostry:
  • osoby szczupłe powinny uważać na następujące ostre zioła: szałwia, surowa cebula, wszystkie pieprze a szczególnie kajeński,
  • osoby z niedoborem Qi: osłabienie lub zastój Qi związany z zablokowaniem i zaciskiem,
  • z oznakami gorąca
Jakim osobom wskazany  jest smak ostry:
Pokrojona rzodkiew
  • spowolnione, otępiałe, ospałe, ociężałe (zwróć uwagę, że smak ostry wpływa na te same jednostki co gorzki),
  • ze skłonnością do nadmiaru wilgoci i śluzu w płucach i w jelicie grubym,
  • z oznakami zimna,
  • szczupłe, wysuszone, z nadmiarem wiatru z objawami nerwowości  i nadaktywności powinny używać nasion wymienionych tutaj,
  • z nadwagą z powodu nadmiernego przejadania się powinny używać tylko pokarmów ostrych o naturze termicznej ochładzającej (mięta pieprzowa, majeranek, kwiat bzu czarnego, pieprz biały, rzodkiew i jej liście). O naturze termicznej produktów smaku ostrego doczytasz tutaj.
UWAGI
  1. alkohol powoduje krótkotrwałe korzystne skutki bo w efekcie końcowym prowadzi do obumierania komórek w mózgu,
  2. pieprz kajeński jest bardzo silnie ogrzewający więc jeżeli użyjesz go za dużo to już po kilkudziesięciu minutach zamiast rozgrzać oziębi organizm,
  3. osoby szczupłe powinny uważać na następujące ostre zioła: szałwia, surowa cebula, wszystkie pieprze,
W przepisach smak ostry zaznaczam jako (o)

Por
Najpopularniejsze ostre produkty w mojej kuchni:
  • imbir,
  • pieprz,
  • cebula,
  • czosnek.

Za Paul Pitchford "Odżywianie dla zdrowia" str. 360-361

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz