Syrop z cebuli

Składniki:
  • 1 duża (lub dwie małe) cebule - czerwona cebula będzie łagodniejsza dla dzieci
  • słoik miodu 250 gr
  • szklany słoik



Receptura:
  • pokrój cebulę w plastry,
  • przełóż do słoika,
  • zalej miodem,
  • pozostaw w słoiku na noc, 
  • rankiem następnego dnia odcedź syrop i zlej do butelki,
  • przechowuj w lodówce do 14 dni,
  • możesz syrop wzbogacić o sok ze świeżo wyciśniętej cytryny.

W ten sam sposób zrobisz syrop z czosnku.
Pamiętaj jednak, że czosnek jest najostrzejszym z warzyw wśród cebulowatych.
O właściwościach roślin cebulowatych doczytasz tu, o właściwościach cebuli tu a o właściwościach czosnku tu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz