Zupa pomidorowo-paprykowa

Jest to zupa, której prawie nie gotuję bo nie smakują mi zupy pomidorowe. Ostatnio przeglądając zdjęcia zup doszłam do wniosku, że w sumie zajadamy z Maluchem głównie zupy w kolorze zielonym z małym wyjątkiem dla zup na bazie dyni. Postanowiłam wiec zmienić dziś kolorystykę a wcześniej planowałam oczywiście zieloną brokułową :)


Składniki:
(k) 4 pomidory, bazylia do przybrania,
(g) po 1/2 łyżeczki majeranku i tymianku, wrzątek,
(sł) 2 papryki,
(o) pieprz cayenne na końcu łyżeczki, pieprz czarny do smaku,
(sn) 1 płaska łyżka soli morskiej, 1/2 łyżeczki sosu sojowego.


RECEPTURA:
Najpierw umyj pomidory i wytnij z nich zielone końcówki, włóż do naczynka żaroodpornego.
Umyj paprykę, wydrążyj, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry.
Piecz pomidory oraz paprykę przez 10-15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu zdejmij skórkę i rozdrobnij nożem.

(g) zagotuj ok. 1 litra wody, dodaj tymianek i majeranek,
(sł) dodaj pokrojoną upieczoną paprykę,
(o) dodaj pieprze,
(sn) dodaj sól oraz sos sojowy,
(k) dodaj pomidory.

Gotuj 5-10 minut. Zmiksuj i na koniec przystrój bazylią.
Zdjęcie zamieszczę później. Zrobione ale sprzęt do wrzucania zdjęć nie działa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz