Ciasto sernikowe dla Ewy

Składniki:

na ciasto
(sł) 4 jajka, 6 serków śmietankowych ostrowia, 2 łyżki miodu, płatki migdałowe do posypania, 4-6 łyżek mąki ziemniaczanej,
(o) 1 łyżeczka kardamonu lub imbiru,
(sn) szczypta soli,
(k) 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
(g) 1 łyżeczka kurkumy,
na spód:
(sł) 1 paczka herbatników (lub więcej w zależności jak grube preferujesz spody ciast - ja ich nie lubię więc są cienkie), 1/2 kostki masła
(o) szczypta imbiru,
(sn) szczypta soli,
(k) kilka kropel soku z cytryny,
(g) 2 łyżki kakao (ja używam odtłuszczonego),

jabłka do środka:
(sł) 4 jabłka, mały słoik dżemu

RECEPTURA:

Zaczynamy od przygotowania spodu
(sł) rozbij herbatniki na miał - możesz sama przygotować ciasto kruche (przepis podam później, byłam pewna że popisowa tarta z jabłkami została już zamieszczona),
(sł) rozpuść masło, dodaj herbatniki,
(o) dodaj imbir,
(sn) dodaj sól,
(k) dodaj sok z cytryny,
(g) dodaj kakao, całość dobrze wymieszaj,
Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Niech sobie w spokoju stygnie.

Przygotuj jabłka:
najpierw obierz, każde jabłko przekrój na pół ale tak żeby końcówki były po przeciwnych stronach, wydłub gniazda i usuń końcówki, nafaszeruj jabłka dżemem i wyłóż na przygotowane wcześniej dno, mi zawsze zostaje 1 połówka.

Przygotowanie ciasta sernikowego:
(sł) oddziel białka od żółtek, najpierw ubij białka a następnie dodawaj żółtka, stopniowo dodaj serki ostrowii i miód, dodaj mąkę ziemniaczaną.
(o) dodaj kardamon lub imbir,
(sn) dodaj sól,
(k) dodaj proszek do pieczenia,
(g) dodaj kurkumę.
Wylej ciasto na jabłka i udekoruj płatkami migdałowymi. Piecz około 1 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.Jedzone na ciepło jest przyjemnie pulchne. Na zimno ma konsystencję lekkiego sernika.

UWAGA!
Wersja bez mąki ziemniaczanej gotowana w kąpieli wodnej da przepyszny prawdziwy sernik a nie ciasto sernikowe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz