Wodorosty

Wodorosty kombu i hijiki
Czy wiesz, że wodorosty (kombu, wakame, nori, hiziki) są niezastąpionym źródłem składników odżywczych a zwłaszcza minerałów. Dodatkowo mają następujące właściwości:
  • nadają ciału odczyn zasadowy,
  • oczyszczają krew,
  • pomagają rozpuścić tłuszcze,
  • rozpuszczają złoża śluzu,
  • neutralizują działanie substancji radioaktywnych.
UWAGA! 
Tu również należy zachować umiar, jak to z każdym pożywieniem.
Mianowicie algi bogate są w jod a nadmiar jodu powoduje następujące dolegliwości:
  • może niszczyć komórki tarczycy, 
  • prowadzi do choroby Graves-Basedowa,
  • negatywnie wpływać na biosyntezę hormonów tarczycy,
  • może nawet prowadzić do powstania tzw. wola tarczycowego.  
Zapotrzebowanie na jod:
  • dla dorosłej osoby= 150 – 200 mikrogramów
  • dla niemowląt = 90 mikrogramów, 
  • dla dzieci do lat 6 = 90 mikrogramów,
  • dla dzieci starszych niż 6 lat = 120 mikrogramów, 
  • dla kobiet ciężarnych i karmiących piersią 200 mikrogramów.
 Zawartość jodu w 100 gramach suchych alg:
  • nori = 0,5 - 8 mikrogramów,
  • wakame = 24,5 - 56,2 mikrogramów,
  • kombu (morszczyn pęcherzykowaty) = 17 - 100 mikrogramów,
  • hijiki = 30 mikrogramów,
  • spirulina = 50-200 mikrogramów,
  • chlorella = 0,5 mikrogramów.
Przypominam o wątkach w sekcji SUPERPOKARMY:
Źródła:
  • "Tao Żywienia" str.175,
  • zapotrzebowanie na jod za http://www.przychodnia.pl/diety/index19.php3?s=3&d=2&t=19
  • przykładowa zawartość jodu w algach za http://www.algi.hdwao.pl/articles.php?id=2 
 Linki powiązane:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz