SUPERPOKARMY: Spirulina

Właściwości spiruliny:
  • smak lekko słony o naturze termicznej ochładzającej,
  • dzięki chlorofilowi działa oczyszczająco,
  • pomaga zwalczać niedobory,
  • zawarte w niej składniki są łatwostrawne i dobrze przyswajalne,
  • przyjmowana regularnie zmniejsza zapotrzebowanie organizmu na mięso,
  • leczy uszkodzenia wątroby spowodowane nadmiernym przyjmowaniem leków, alkoholem lub innymi używkami,
  • chroni nerki,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • bogata w białko – zawartość białka w suchej masie jest podobna jak w mięsie i wynosi ok. 70% Zawiera także witaminy A, B, C, D, E, K , magnez i beta-karoten.
Leczy następujące dolegliwości:
  • anemię,
  • zapalenie wątroby,
  • nieżyt żołądka i inne stany zapalne,
  • cukrzycę,
  • hiperglikemię,
  • otyłość,
  • skutki przejedzenia,
  • słabe napięcie skóry,
  • hamuje rozwój kolonii raka.
Jakim osobom szczególnie jest polecana spirulina:
  • osobom jedzącym dużo mięsa bo oczyszcza  z toksyn,
  • osoby z nadwagą, cukrzycą, hiperglikemią, rakiem, artretyzmem i innymi chorobami zwyrodnieniowymi.
Kto powinien uważać na spirulinę:
  • osoby z oznakami zimna,
  • oznaki zatrzymywania wody i z innymi objawami wilgoci (śluz, drożdże, cysty itp.) umiejscowionymi w dolnej części brzucha.
Źródła:
  1. Paul Pitchford "Odżywianie dla zdrowia" str. 277-278
  2. Wikipedia
Linki powiązane:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz