Świąteczna tarta z makiem

Składniki:
na ciasto:
(k) 250 gram mąki pszennej razowej,
(g) 1 łyżeczka kurkumy
(sł) 1 kostka (250 gram) masła extra, 2 jajka,
(o) 1 łyżeczka mielonego imbiru,
(sn) 1/2 łyżeczki soli.



na farsz:
(sł) 250 gram mielonego maku, 2 białka, 2 łyżki miodu,
(o) 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
(sn) szczypta soli,
(k) odrobina soku z cytryny,
(g) 1/2 łyżeczki kurkumy.




RECEPTURA:
na ciasto:
wszystkie składniki połączyć i zagnieść, ciasto będzie tłuste, nie przejmuj się tym. Wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i nadaj odpowiedni kształt dłońmi.






na farsz:
(sł) mak zalej wodą na noc, następnego dnia ugotuj i zmiel trzykrotnie, dodaj miód,
do wystudzonej masy dodaj 2 białka,
(o) dodaj imbir,
(sn) dodaj sól,
(k) dodaj sok z cytryny,
(g) dodaj kurkumę.
Wyłóż masę makową na ciasto. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Smacznego!
Do jedzenia zarówno na ciepło jak i zimno. Ciepła jest bardzo smaczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz