Świąteczna zupa krem z grzybów

Wykorzystałam czarne grzyby, które dostałam od mamy, różne kapeluszowe. Dokładnie tak samo jak poniżej możesz przygotować zupę krem z borowików suszonych. Zalej na noc suszone grzyby wodą a rano gotuj dokładnie tak jak przedstawiam niżej. Jako alternatywę można wykorzystać zupę krem z pieczarek. Jeżeli zdecydujesz się na dodanie pieczarek to pamiętaj żeby dodać je w przemianie Ziemi (sł) a nie Wody (sn).

Składniki:
(sn) sól morska do smaku, zimna woda, około ćwierć kilograma czarnych grzybów lub duża paczka suszonych prawdziwków lub podgrzybków,
(k) 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka siekanej natki z pietruszki,
(g) 6 ziarenek jałowca, 1 łyżeczka majeranku, odrobina tymianku,
(sł) 1/4 łyżeczki kminku,
(o) czarny pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.

RECEPTURA:
(sn) zalej grzyby zimną wodą (jeżeli w trakcie gotowania za bardzo odparuje ci woda to możesz dodać w przemianie Ognia (g) wrzątek), osól,
(k) dodaj sok z cytryny oraz natkę,
(g) dodaj jałowiec, majeranek i tymianek,
(sł) dodaj kminek,
(o) dodaj pieprz i gałkę.
Gotuj około 30 minut. Podawaj z pasztecikami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz