Świąteczne naleśniki z pieczarkami

Składniki:
na naleśniki:
(k) 0,5 kg mąki pszennej (wyjątkowo nie razowej),
(g) szczypta kurkumy,
(sł) jajko,
(o) szczypta mielonego imbiru,
(sn) 2 szklanki zimnej wody,  szczypta soli,



na farsz:
(sł) 0,25 kg pieczarek (można użyć innych grzybów ale pamiętajcie żeby dodać je w przemianie wody=(sn)), 2 łyżki masła ghee,
(o) pieprz do smaku,
(sn) szklanka zimnej wody, sól do smaku,
(k) natka pietruszki ile tam lubicie, odrobina soku z cytryny,
(g) odrobina tymianku,



RECEPTURA:
naleśniki:
połącz wszystkie składniki i smaż na delikatnie natłuszczonej patelni (tłuszcz najlepiej rozprowadzić pędzelkiem lub ręcznikiem kuchennym).

farsz:
(sł) pokrój drobno pieczarki i umyj je, wrzuć na patelnię,
(o) równomiernie oprósz pieprzem,
(sn) zalej zimną wodą tak żeby zakryć pieczarki,
(k) dodaj odrobinę soku z cytryny,
(g) oprósz delikatnie tymiankiem,
duś około 10 minut pod przykryciem,

(sł) dodaj masło ghee,
(o) ponownie oprósz pieprzem,
(sn) posól,
(k) dodaj natkę pietruszki,
(g) ponownie oprósz tymiankiem.

Duś bez przykrywki do momentu odparowania wody.

Naleśniki możesz nadziewać jeszcze ciepłym farszem. Smaż na maśle ghee na brązowo z obu stron. Odgrzewaj tylko w piekarniku tuż przed podaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz