Świąteczne pieczone ziemniaki z bryndzą

Składniki:
(sł) 4 ziemniaki lub więcej w zależności od potrzeb, bryndza ok. 1/3 kostki,
(o) czarny pieprz do smaku,
(sn) sól do smaku,
(k) siekana natka pietruszki w zależności ile lubisz,
(g) suszony tymianek do smaku.




RECEPTURA:
(sł) dobrze umyj całe ziemniaki, osusz i owiń w folię aluminiową,
piecz w piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, czas pieczenia zależy od odmiany ziemniaków, sprawdzaj co jakiś czas widelcem czy ziemniaki są już miękkie.
Po upieczeniu wyjmij z foli i pokrój, ja pokroiłam w ćwiartki.
(sł) na każdy kawałek ziemniaczka połóż kawałek bryndzy,
(o) posyp równomiernie czarnym pieprzem,
(sn) oprósz solą,
(k) posyp natką z pietruszki,
(g) oprósz tymiankiem i smacznego!
Doskonałe do podpieczenia później w piekarniku jeżeli nie zostaną zjedzone za pierwszym podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz