Świąteczne śledzie w buraczkach

Składniki:
(sn) 3 płaty śledziowe (najlepiej z zalewy octowej)
(k) 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka świeżo krojonej natki pietruszki,
(g) 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
(sł) pamiętacie o burakach z barszczu świątecznego, tu je wykorzystamy,
(o) świeżo mielony pieprz czarny do równomiernego posypania wierzchu dania,




RECEPTURA:
(sn) odcedź śledzie z zalewy, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na paseczki tak jak lubisz, tak przygotowanymi śledziami wyłóż dno naczynka, w którym zamierzasz całość podać,
(k) skrop śledzie równomiernie sokiem z cytryny i posyp natką pietruszki,
(g) równomiernie oprósz tymiankiem,
(sł) zetrzyj buraki na tarce z grubymi oczkami i wyłóż na śledzie,
(o) równomiernie oprósz świeżo mielonym pieprzem.
Podawaj zimne. Do wymieszania już na talerzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz