Świateczny barszcz klarowny z cynamonem

Barszcz bez uszek
Składniki:
(sł) 4 średniej wielkości buraki, 1 marchew, 1 pietruszka, szczypta mielonego kminku,
(o) czarny pieprz, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki cynamonu,
(sn) 1 łyżka soli, sos sojowy do smaku, (ja dodałam jeszcze wodę z wcześniej przygotowywanych hiziki),
(k) 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżka natki pietruszki
(g) ok. 2 litry wrzątku, 1 łyżeczka mielonego jałowca,tymianek do smaku,

Barszcz z uszkami
RECEPTURA:
Obierz warzywa, buraki pokrój w ćwiartki, umyj
(k) wlej sok z cytryny,
(g) zalej wrzątkiem,
(sł) dodaj ćwiartki buraków oraz marchew i pietruszkę w całości,
(o) dodaj ziarenka ziela angielskiego,
(sn) dodaj sól,
Gotuj około 1 godziny




(k) dodaj natkę pietruszki,
(g) dodaj mielony jałowiec,
(sł) dodaj odrobinę mielonego kminku,
(o) dodaj pieprz czarny oraz cynamon do smaku,
(sn) delikatnie posól (sprawdź ile trzeba).
Gotuj jeszcze 0,5 godziny. Wyjmij warzywa, wykorzystaj je na przykład do sałatki.

(k) dodaj ocet jabłkowy,
(g) dodaj tymianek,
(sł) dodaj odrobinę mielonego kminku,
(o) dodaj znowu pieprz,
(sn) dodaj sos sojowy.
Gotuj jeszcze 10-30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz