Świąteczny makowiec innaczej

Składniki:
(sł) 5 jaj, 1 kostka masła extra (82% tłuszczu), 3 suche (z małą ilością soku a nie suszone) jabłka, 3 łyżki miodu wielokwiatowego, 250 gr mielonego maku, 6 łyżek kaszy manny,
(o) 1 kopiasta łyżeczka sproszkowanego imbiru, 1płaska łyżeczka cynamonu,
(sn) szczypta soli,
(k) 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
(g) 1 łyżeczka kurkumy.

RECEPTURA:
Zacznij od maku, nigdy nie kupuj przygotowanego maku w puszcze, jak poczytasz skład to dowiesz się, że oprócz chemii jest tam np. miód ALE SZTUCZNY! Kup mak, namocz go na noc. Rano krótko przegotuj i zmiel w maszynce do mielenia trzykrotnie, możesz dodać swoje ulubione bakalie.

(sł) ubij białka i odstaw do lodówki,

utrzyj żółtka z masłem na gładką masę, na koniec dodaj miód,
dodaj przygotowany wcześniej mak,
dodaj starte na tarce z dużymi oczkami jabłka,
dodaj kaszę manną,
dodaj ubite białka,

(o) dodaj imbir i cynamon,

(sn) dodaj sól,

(k) dodaj proszek do pieczenia,

(g) dodaj kurkumę.

Piecz przez 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz