Zupa buraczana

Składniki:
(sn) ok 1,5l zimnej wody, 1 łyżka soli
(k) 1 łyżka natki pietruszki (mogą być grube łodyżki), 1 łyżka octu winnego (zamiennie może być sok z cytryny)
(g) szczypta tymianku, 1 łyżeczka majeranku
(sł) 4 średnie buraki, szczypta kminku
(o) 1 nieoczyszczony ząbek czosnku, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka jałowca

RECEPTURA:
(sn) wstaw zimną wodę
(k) dodaj natkę pietruszki
(g) dodaj tymianek
(sł) obierz buraki, przekrój na pół. Ja na koniec miksuję więc nie rozdrabniam buraków. Możesz je zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
(o) zmiażdż nieoczyszczony ząbek czosnku i dodaj do zupy
gotuj 1-1,5 godziny

(sn) dodaj sól
(k) dodaj ocet lub sok
(g) dodaj majeranek
(sł) dodaj szczyptę kminku
(o) dodaj ziarenka ziela angielskiego oraz jałowca
gotuj jeszcze 10-20 minut. Zmiksuj na koniec.
Ja podaję z kaszą jaglaną.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz