Zupa krem z selera i kombu

Składniki:
(k) 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczki natki pietruszki,
(g) ok. 1,5 litra wrzątku, 1/2 łyżeczka tymianku, 4 ziarenka jałowca,
(sł) szczypta kminku, fakultatywnie 1 łyżka masła ghee,
(o) 1 duży seler, czarny pieprz do smaku,
(sn) 1 łyżeczka soli morskiej, 1 listek kombu.




RECEPTURA:
(k) wlej sok z cytryny,
(g) dodaj wrzątek i tymianek,
(sł) dodaj kminek,
(o) dodaj pokrojonego na drobno selera,
(sn) dodaj sól.
Gotuj około 15-20 minut.

(k) dodaj natkę pietruszki,
(g) dodaj ziarna jałowca,
(sł) dodaj masło ghee lub jeżeli zdecydowałeś/aś się na niedodawanie go dodaj jeszcze odrobinę kminku,
(o) dodaj pieprz do smaku,
gotuj około 10 minut
(sn) dodaj pasek kombu
gotuj jeszcze około 10 minut.
Na koniec koniecznie zmiksuj. Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz