Zupa wielowarzywna

Gotujemy w sporym garze bo warzywa wykorzystamy do ryby po grecku.

Składniki:
(sn) zimna woda do wypełnienia garnka w 3/4 wysokości, 1 łyżka soli morskiej, 1 pasek kombu, zielone liście z pora,
(k) 1 łyżka soku z cytryny,
(g) 1 liść laurowy, szczypta tymianku, 4 ziarenka jałowca,
(sł) 4 marchwie, 3 pietruszki, 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
(o) 1/2 białej części pora pokrojonego grubo, 1 mały seler, czarny pierz do smaku.


RECEPTURA:
(sn) wypełnij garnek wodą,
(k) dodaj sok z cytryny,
(g) dodaj liść laurowy i jałowiec,
(sł) wrzuć całe marchwie i pietruszki,
(o) dodaj białą część pora oraz przekrojonego na pół selera,

(sn) dodaj sól
gotuj do zmięknięcia około 30 minut
a następnie dodaj kombu,
(k) dodaj zielone liście pora,
(g) dodaj tymianek,
(sł) dodaj kminek,
(o) dopraw pierzem do smaku.

Wyjmij 3 marchwie, 2 pietruszki oraz połówkę selera.
Zanim zmiksujecie zupę, odlejcie nadmiar bulionu warzywnego, bo udusimy w nim rybę do ryby po grecku.
Zupa ma ładny zielony kolor dzięki liściom selera. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz