Olej kokosowy / kokos/ mleko kokosowe

Olej kokosowy polecany jest szczególnie osobom redukującym wagę.
Zanim jednak omówię jego właściwości przedstawię wam właściwości kokosa.



KOKOS
  • natura termiczna ogrzewająca, smak słodki,
  • działa wzmacniająco,
  • tłumi wiatr,
  • działa przeciwkrwotocznie,
  • uspakaja serce,
  • leczy: osłabienie, wyczerpanie, krwotoki i niedożywienie (szczególnie u dzieci).
  • UWAGA! niebezpieczny dla osób jedzących dużo tłuszczy oraz z wysokim cholesterolem.
MLEKO KOKOSOWE
  • natura termiczna rozgrzewająca, smak słodki,
  • usuwa skutki gorąca późnego lata,
  • gasi pragnienie,
  • wskazany mężczyznom ponieważ wspomaga wytwarzanie nasienia,
  • buduje płyny Yin,
  • usuwa obrzęki powstałe z osłabienia serca oraz cukrzycy.
OLEJ KOKOSOWY
  • natura termiczna ogrzewająca, smak słodki,
  • nadaje się do smarowania pieczywa,
  • idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się (zawiera tylko 2% utleniających się kwasów tłuszczowych), 
  • nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie, nadaje potrawom orientalny charakter,   
  • zwiększa odporność organizmu na infekcje spowodowane przez bakterie, wirusy i grzyby (50% zawartości tłuszczu w oleju kokosowym stanowi kwas laurynowy. Organizm przekształca kwas laurynowy w monolaurin, który ma właściwości antywirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Kokos zawiera również kwas kaprynowy, który ma właściwości antybakteryjne),
  • powstrzymuje procesy starzenia,
  • poprawia wchłanianie wapnia i magnezu,
  • szybko uzupełnia energię,
  • łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego,
  • chroni wątrobę i trzustkę,
  • wzmacnia serce (badania prowadzone na populacji wysp na Pacyfiku, których mieszkańcy otrzymują 30-60% wszystkich kalorii z nasyconego tłuszczu, jakim jest olej kokosowy, wykazały, że niemal w ogóle nie występują tam choroby sercowo-naczyniowe),
  • poprawia trawienie i wchłanianie pokarmu,
  • reguluje przemianę materii - wskazany jest szczególnie w przy niedoczynności tarczycy, stabilizuje poziom cukru we krwi.
  • właściwości kosmetyczne: może być stosowany na skórę całego ciała a także jako maseczka lub serum na włosy. Wspomaga gojenie się ran, hamuje pojawianie się plam na skórze, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza skórę. Chroni włosy przed utratą protein, wnika w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają się miękkie, lśniące i mocne. Stosowanie na skórę głowy wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem. Można stosować jako maseczkę na całą długość włosów (a także skórę) przed myciem, lub nałożyć na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.

Źródła:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz