Smak słony - wprowadzenie

Pasta miso
Właściwości smaku słonego:
  • smak o naturze Yin,
  • natura termiczna ochładzająca, 
  • kieruje wszystko w organizmie w dół oraz do wnętrza,
  • nawilża suchość,
  • stosowany do wyeliminowania zaparć wywołanych gorącem (twardy, suchy stolec), poprawia trawienie, przeczyszcza jelita,
  • wnika do nerek,
  • poprawia funkcje trawienne śledziony-trzustki.
Sos sojowy
Jak stosować?
  • zwiększać ilość tylko w przypadku wystąpienia twardych guzów,  bo smak słony zmiękcza je,
  • płukanka z gorącą wodą na ból gardła,
  • przy ropotoku szczotkować zęby solą drobnoziarnistą.
Właściwości soli:
  • poprawia apetyt,
  • przeciwdziała gromadzeniu się toksyn w organizmie,
  • używajcie dobrej soli, najlepiej morskiej,
  • wzmacnia serce i umysł bo zwiększa zdolność umysłu do skupiania się,
  • odrębny wątek poświęcony soli znajdziecie tu.
Wodorosty
Przykłady produktów smaku słonego:
  • sól,
  • wodorosty,
  • pasta miso,
  • sos sojowy,
  • jęczmień i proso posiadają pewne właściwości smaku słonego, mimo, że przeważa w nich smak słodki,
  • marynaty,
  • słona śliwka umeboshi,
  • gomasio = sól sezamowa.
Źródła:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz