Pieczeń z indyka z żurawiną

Przepis jest wariacją znalezionego w Sieci przepisu na pasztet z żurawiną:
http://www.kobieta.pl/gotowanie/przepisy-kulinarne/przystawki/zobacz/artykul/pasztet-z-indyka-z-zurawina/


Składniki:
(o) 1 kg piersi z indyka,
(o) 2 cebule 
(o) 5 ząbków czosnku 
(o) suszony tymianek 
(o) mielony imbir  
(o) pieprz kolorowy grubo mielony  

(sn)  sól  

(k) kajzerka lub dwie garście bułki tartej, 

(g) 1/2 pęczka świeżego tymianku, 

(sł) 1/2 kostki masła
(sł) 1-3 jajka (zależy od konsystencji masy)
(sł) 10 dag żurawiny suszonej



papier do pieczenia


Receptura:
(o) umyj mięso (najlepiej zalej na noc wytrawnym białym winem a rano odsącz), przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa,
(o) posiekaj cebulę i czosnek, dodaj pozostałe ostre przyprawy i ugnieć masę ręcznie w celu połączenia składników,


(sn) dodaj sól, najlepiej potasową,


(k) dodaj kajzerkę lub bułkę tartą, fakultatywnie możesz dorzucić natkę pietruszki,


(g) dodaj posiekany tymianek,


(sł) dodaj masło, żurawinę i stopniowo dodawaj jajka, tyle aby wyszła ci jednolita masa,


Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 1 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz