Zupa cykoriowa

Przepis pochodzi ze strony: http://www.styl.pl/kuchnia/przepisy/przepis,rId,466

Składniki: 
(k) natka pietruszki: 2 łyżki,
(g) cykoria: 4 sztuki,
(sł) ziemniaki: 3 sztuki; masło: 4 łyżki; mleko: 3 szklanki; śmietana: 1/2 szklanki; żółtko: z dwóch jaj,
(o) por: 2 sztuki; pieprz
(sn) sól.


Receptura: 
zmieniłam ją nieznacznie ponieważ uważam, że sposób poddany przeze mnie jest zdrowszy. Dodatkowo odstąpiłabym od żółtek oraz masła bo warzywa można lekko podpiec na patelni bez niepotrzebnego tłuszczu.
Najpierw obsmaż na patelni pora oraz oddzielnie cykorię.

(sł) połączyć mleko ze śmietaną oraz żółtakami, zagotuj, dodaj masło jeżeli sobie życzysz oraz ziemniaki,
(o) dodaj podduszone pory oraz dopraw czarnym pieprzem, proponuję dodać odrobinę startej gałki muszkatołowej,
(sn) dosól do smaku,
(k) dodaj natkę z pietruszki,
(g) dodaj podduszoną cykorię.
Gotuj tak długo aż warzywa zmiękną. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz