Kwiecień: jakie warzywa i owoce?

Jednym z podstawowych założeń medycyny chińskiej jest spożywanie sezonowych owoców i warzyw.
Poniżej przedstawiam listę produktów, które możemy jeść w kwietniu.

WARZYWA:
szparagi
pomidory
cukinia
cebula
sałata głowiasta
kalafior
pieczarki
cykoria
kartofle
marchew
rzodkiewka

OWOCE
jabłka
rabarbar

2 komentarze:

  1. Bardzo przyda się taka lista ! :) Mam pytanie czy jabłka można jeść na surowo ??? Czy raczej po obróbce termicznej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zależy od konstrukcji Twojego organizmu. Można oczywiście jeść na surowo ale po odpowiednim umyciu, zalecane jest moczenie w wodzie z octem w celu usunięcia bakterii. Owoce powinny też mieć temperaturę pokojową. Zresztą zalecenia zaleceniami pamiętaj o jogińskiej metodzie ogrzewania pokarmu: nawet jeżeli zdarza Ci się sięgnąć po cokolwiek z lodówki to dobrze ogrzej pokarm w buzi przed połknięciem. Jogini w ten sposób ogrzewają pitą prosto ze źródła wodę ;)

      Usuń