Kurkuma

O kurkumie należy pisać jak o królowej. Mamy już jedną królową, teraz będziemy mieć dwie.

  • smak gorzki, o naturze termicznej lekko rozgrzewającej,
  • główny składnik kurkumiana,
  • ochrania wątrobę przed toksynami i w ogóle odciąża wątrobę,
  • działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • poprawia przemianę materii,
  • rozpuszcza kamienie żółciowe,
  • dodana do mleka krowiego zwiększa jego przyswajalność, jeżeli więc gotujecie często kakao na bazie mleka krowiego to zawsze z dodatkiem kurkumy, warto zapamiętać, że kurkuma do mleka to jak kardamon do kawy ;)

Pomaga w leczeniu następujących chorób:
  • wirus HIV,
  • uelastycznia oraz zmniejsza obrzęki stawów w reumatoidalnym zapaleniu stawów,
  • redukuje guzy maciczne oraz uśmierza bóle menstruacyjne,
  • leczy alzheimera,
  • leczy nowotwory, u źródła nowotworów zawsze leży śluz a kurkuma osusza nasz organizm, na tej samej zasadzie zwalcza również bakterie, grzyby oraz wirusy.
Na temat kurkumy napisano już wiele a ja nie mam zamiaru tego powielać.

Kurkuma niestety pozostawia osad na zębach i dlatego muszę je często myć a stosuję jej dużo ponieważ mam skłonność do obrzęków oraz zapalenia zatok.

Moje przepisy, w których znajdziecie kurkumę:

Lista linków poszerzających temat:
  • http://artelis.pl/artykuly/27489/kurkuma-a-dzialanie-mozgu
  • http://zdrowecialo.bloog.pl/id,1568252,title,Przyprawa-jak-lekarstwo,index.html?ticaid=6f33e
  • http://ciekawe.onet.pl/medycyna/przyprawa-jak-lekarstwo,1,4408032,artykul.html
  • http://biokurier.pl/component/content/article/39-strona-glowna/artykuy-gowna/736-kurkuma-ekologiczna-korzenny-skarb
i wiele innych

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz