Migdały i mleko migdałowe



Dawno nic już nie zrobiło na mnie tak dobrego wrażenia jak mleko migdałowe. Jakiś czas temu zachęcałam Was do zabawy w wyrabianie różnych rodzajów mleka roślinnego. Podałam również przepis na mleko sojowe, którego w swoim czasie bardzo potrzebował mój synek. Niestety mleko sojowe nie należy do moich przysmaków, nie wspominając już o tym, że kawa na bazie tegoż mleka jest ohydna a mleko waży się. Kawa z mlekiem migdałowym jest natomiast pyszna i nie waży się.







Właściwości migdałów:
  • smak słodki, natura termiczna`ogrzewająca,
  • stosowane przy dolegliwościach płuc: astmie, kaszlu, zastoju energii Qi w płucach,
  • łagodzą kaszel,
  • nawilżają jelita, 
  • zwiększają wydzielanie się śluzu i plwociny oraz przesuwają śluz z płuc do jelit,
  • zawierają: białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, E i PP oraz następujące składniki mineralne: magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź oraz tryptofan, ten ostatni uspokaja oraz reguluje sen,
  • alkalizują krew,
  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • natomiast regularne picie mleka migdałowego zapobiega zapaleniom ucha.
 Komu niewskazane:
  • osobom z objawami wilgoci: ospałość, gruby nalot na języku oraz obrzęki. 

Jak przygotować mleko migdałowe? To prostsze niż myślisz!
  1. zalej małą paczkę migdałów wrzątkiem (około 150-200 gram),
  2. po około 10 minutach ręcznie zdejmij skórkę, z doświadczenia lepiej robić to na ciepło, zajmuje to około 10 minut. Jeżeli nie będzie Ci przeszkadzać skórka w serku to możesz ten krok pominąć bo czy migdały ze skórką czy bez na mleko nie ma to wpływu. Osoby o słabszym trawieniu i z problemami żołądkowo-jelitowymi powinny zawsze zdejmować skórkę z migdałów.
  3. zalej migdały taką ilością zimnej wody aby miały możliwość spęcznieć dwukrotnie. Możesz też użyć płatków migdałowych. Zostaw na noc w temperaturze pokojowej.
  4. rano wylej wodę, przemyj migdały i wlej dwukrotnie więcej wody (np. 3 szklanki wody na 1 szklankę migdałów)
  5. zmiel to wszystko w blenderze,
  6. przecedź przez gazę,
  7. zlej do dzbanka i przechowuj w lodówce maksymalnie 2 dni, na 3-ci dzień będzie już kwaśne.
Pozostały serek można właściwie wykorzystać do wszystkiego od naleśników,  poprzez ciasta i ciastka. Można też ususzyć w piekarniku w temperaturze 100 stopni Celsjusza na bieżąco trzeba sprawdzać czy już serek wysechł wystarczająco. Jak już pisałam wyżej, według mnie serek smaczniejszy jest bez skórek ale to kwestia gustu. Popróbujcie i zobaczcie co Wam bardziej odpowiada.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz