Zupa pieczarkowa na jesieni

Składniki:
(sn) około 1,5 litra zimnej wody, czubata łyżeczka soli,
włączyć ogień,
(k) pół pęczka zielonej pietruszki (nie kroiłam tylko wrzuciłam z gumką)
(g) pół pęczka koperku zielonego (tak jak natka pietruszki), 1 gałązka świeżego tymianku,
(sł) pół kilograma pokrojonych w kostkę pieczarek, 3 pokrojone w kostkę marchewki oraz 3 pokrojone w kostkę małe ziemniaki, 1/2 pudełka słodkiej śmietanki,
(o) przekrojona na pół obrana cebula, solidny plaster świeżego imbiru, mielony pieprz czarny oraz mielone chilli do smaku.

Receptura:
Wszystkie składniki wrzucać kolejno po sobie, odczekując między przemianami około 1 i 1/2 do 3 minut. Po zagotowaniu gotować zupę na wolnym ogniu przez koło 30 do 40 minut.

1 komentarz: