Karczoch

  • smak gorzki,
  • natura termiczna ochładzająca,
  • wzmacnia wątrobę oraz woreczek żółciowy, wspomaga regenerację (na wyciągu z karczocha oparte jest mnóstwo preparatów wzmacniających wątrobę),
  • źródło: błonnika, potasu, wapnia, żelaza, fosforu i innych minerałów,
  • zawiera cynarynę oraz flawonoidy wpływające na wydzielanie żółci,
  • wspomaga trawienie tłuszczów,
  • reguluje gospodarkę lipidów we krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu,
  • działa przeciwmiażdżycowo,
  • reguluje stężenie glukozy we krwi, 
  • podwyższa odporność dzięki zawartości luteiny,
  • dodatkowo łagodzi następujące dolegliwości: dnę, zapalenia kości i stawów, reumatyzm.

1 komentarz:

  1. Ostatnio gdzieś przeczytałam, że karczochy sa bardzo popularne w kręgach medycyny naturalnej. dzięki za wpis może w końcu odważę się go spróbować :)

    OdpowiedzUsuń