Surowe ziarna kakaowca (kakao)

  • smak gorzki,
  • natura termiczna ciepła, zatem ogrzewające i dobre na zimowe chłody,
  • odżywcze,w TCM stosowane w leczeniu anemii ze względu na wysoką zawartość żelaza, porcja 28g surowych ziaren kakaowca zapewnia 314% zalecanego dziennego spożycia żelaza),
  • zawiera najwięcej magnezu ze wszystkich produktów spożywczych, chroni przed stresem, ochrania  serce, powoduje lepszy przepływ oraz dotlenienie krwi, podnosi wydajność, relaksuje mięśnie, zwiększa elastyczność i pomaga budować mocne kości,
  • dodatkowo zawiera następujące minerały: siarkę, wapń, cynku, żelazo, miedź, mangan i potas, 
  • duża ilość siarki pomaga odbudowywać i chronić tkanki wątroby,
  • zawiera mono-nienasycony kwas oleinowy, podobny do zdrowego tłoczonego na zimno oleju z oliwek, który podnosi stężenie dobrego cholesterolu we krwi,
  • zawiera serotoninę, która działa jak środek antydepresyjny
  • zawiera teobrominę, kofeinę i inne substancje pobudzające (teobromina jest uzależniająca),
  • obniża ciśnienie krwi,
  • poprawia stan naczyń krwionośnych,
  • zawiera flawonoidy (silne antyoksydanty), działa przeciwzapalne, przeciwwirusowo i przeciwalergiczne, 
  • leczy przewlekły kaszel.
  • pobudza produkcję endorfin, co daje uczucie przyjemności.

CIEKAWOSTKI:
  • W POŁĄCZENIU Z MLEKIEM SILNIE ALERGIZUJĄCE I OSŁABIAJĄCA,
  • może uzależniać ponieważ zawiera teobrominę,
  • porcja 28g surowych ziaren kakaowca zapewnia 314% zalecanego dziennego spożycia żelaza.
  • surowe ziarna kakaowca mają poziom antyoksydantów (ORAC*) równy 95.500. Zawierają 14 razy więcej flawonoidów (antyoksydantów) niż czerwone wino i 21 razy więcej niż zielona herbata.
  • kupujcie tylko surowe ziarna kakao ponieważ te w czekoladach poddawane są obróbce termicznej i większość antyoksydantów i witamin jest wówczas niszczona. Cytat za http://www.wegetarianski.pl "Początkowo ziarna podgrzewane są do temperatury około 130 °C. Po prażeniu są one ochładzane i miażdżone w celu oddzielenia miąższu od skórki. Kruszone kawałeczki są mielone i pod wpływem wysokiej temperatury puszczają naturalny olej zwany likierem. W dalszej fazie likier jest schładzany i formowany na prasie. Masło i olej kakaowy są wyciskane i filtrowane oddzielnie. Masa w stanie stałym jest formowana w kostki, które po rozdrobnieniu tworzą kakao w proszku. Proszek ten wzbogacany jest o składnik podnoszący pH i ułatwiający rozpuszczanie w wodzie.
Źródła:
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz